Boží pomoc pro svatého Ignáce

 

Boží pomoc pro svatého Ignáce

Na kraji obce Všemily nedaleko Národního parku České Švýcarsko najdeme jeden unikát propletený historií. Je to zcela unikátní stavba v Ústeckém kraji, stará přes 180 let a možná i více. Ti z vás, kteří měli možnost navštívit nebo viděli v propagaci, na webu, kdekoliv možně o skalní kapličce sv. Ignáce. Skalní kaplička není běžnou kapličkou, kterou známe. Tato je vytesána do pískovcové skály. Historie této kaple je úzce propletena s epidemií neštovic a úplavice, která zasáhla Všemily v roce 1810.

Uvnitř kaple jsou vidět okénka

Tuto skalní kapličku bychom našli v obci Všemily nedaleko domu číslo 51. Od centra obce po modré stezce je vidět za mostem přes řeku Chřibské Kamenice, lesní cesta, kde na konci cesty najdeme tuto kapličku. I když se nachází na soukromém pozemku je k ní volný přístup. Kaple se zavírá až na večer. Vstup do skalní kaple jistě překvapí zvláště v dobách vedra, kdy uvnitř je stále zima. Na zdech kaple najdeme mnoho zčernalých pavučin. Kapičce najdeme také lavice s oltářem. Dříve kaple obsahovala obraz sv. Ignáce, ten byl ale později nahrazený kopií Sixtinské madony. Uvnitř kaple jsou vidět okénka, ty však ale zasahují na pozemek domu, který je součástí pozemku s kaplí. První zmínky jsou z roku 1835, i když nad vchodem je zcela jiný letopočet, a to o několik let starší a pochází tedy z roku 1760.

Kaple vznikla jako poděkování či přímluvu k bohu

Kaplička je zahalena do historie a sv. Ignáce. Všemilech roku 1810 vypukla epidemie neštovic, později i úplavice. Především tuto epidemii zasáhla děti a starší lidi. Celkem je zaznamenáno na matrice ve Všemilech a Srbské Kamenice 26 úmrtí na úplavici. Epidemie byla nezvladatelná a šířila se rychle, proto i místní Srbsko kamenický kněz Ignác Clar se obrátil o pomoci Boha, aby zastavil tuto epidemii. V den svého křestního patrona sv. Ignáce z Loyly uspořádal ke konci července prosebné procesí na ústup epidemie. V září tak epidemie ustoupila. Svátek sv. Ignáce byl tak dnem pro místní obyvatele dnem díkuvzdání a vděčnosti za ústup této smrtelné epidemie. Kaple vznikla jako poděkování či přímluvu k bohu, proto kaple také do dnes nese jméno sv. Ignáce.

Byly zde osazeny nové lavice

I když je kaple opředena historii má také své velké proti, jelikož je vytesána do pískovcové skály, a i když obsahuje okna pro možnosti větrání je ve skále neustále vlhko, proto se nedoporučuje zde být dlouho už kvůli prochladnutí, v létě to může být vskutku příjemné ale tak pozor. V roce 2014 proběhla kaple rozsáhlou rekonstrukcí a byla tak zbavena řas a mechu, pavučin a všeho co vzniká ve vlhkém prostředí. Byly zde osazeny nové lavice, jelikož původní byly značně prohnilé. Na kapli město získalo na její celkovou záchranu několik grantů a místních fondů. Určitě stojí za to tento unikát v Ústeckém kraji udržet.

Kapli je možno navštívit kdykoliv přes den a cesta k ní je dobře značená.  

Zajímavosti v okolí

  1. Nedaleko kaple sv. Ignáce na modré stezce můžeme také najít největší převis v České republice znám jako Kůlna. Tento převis o délce 33 metrů, hloubce 19 metrů může poskytnout úkryt pro stovku lidí. Dříve byl pod převisem postavený i dům z dom 16. století ale jelikož chátral, byl nakonec zbourán. Na jaře 2017 byl tento převis zpřístupněn veřejnosti.
  2. Ve směru od Všemil na Srbskou Kamenici je možné také zhlédnou přírodní památku Meandry Chřibské Kamenice. Hlavním cílem této přírodní rezervace je zachovat přirozenou říční erozi a na ni navázané mokřadní biotopy. Najdeme zde mezi ptactvem ledňáčka říčního, konipase horského a skorce vodního.
  3. Když se od Všemil vydáme po modré stezce směrem na rozcestí Pod Borovinou, můžeme nalézt zrekonstruovaný Řapík značený jako B1-80. V okolí samozřejmě mimo jiné nalezneme také mnoho jiných řapíků.
  4. Modrá stezka vám v jednom směru od Všemil dovede až do obce Jetřichovice, kde najdeme mnoho další zajímavostí anebo z druhé strany vás modrá stezka dovede až do malé vísky Filipov, která se nachází kousek od města Česká Kamenice.
  5. Podle písemní zmínky vznikli Všemily v roce 1381. Nejvíce obyvatel zde bylo v roce 1900 kde bylo v obci 102 obyvatel. V současné době podle data z roku 2011 by mělo být v obci asi 64 obyvatel. Všemily se nacházejí 4 km od Jetřichovic na územním plánu 4,87 Km2.

Text a foto: Lukáš Černý

Komentáře