5 Důvodů, proč potřebujete profesionálního svatebního fotografa

 

5 důvodů, proč potřebujete profesionálního svatebního fotografa

„Když si vás svatebčani objednají jako fotografa, obvykle očekávají, že se ve svatební den ukážete a poté dodáte úžasné snímky.“

Jako svatební fotograf máte příležitost ukázat svým klientům nejen svůj přístup, ale také zkušenosti, nápady či umění ovládání techniky. Tím hned na začátku dokážete svou profesionalitu. Začínající fotografové často chybují kvůli neznalosti vlastní techniky a focení v režimu pokus – omyl. I když je pravda, že nikdo neměl začátky jednoduché. U svateb přátel to většinou nevadí, ale když fotíte klienty, kteří vás neznají, chce to svým způsobem dodržovat určitou profesionalitu bez ohledu na to, kolik svateb už máte za sebou. Klienti, ač se to nezdá, poznají člověka, který fotí „hobby stylem“ od toho, kdo má focení jako profesi.

Zde je pět důvodů, proč byste měli zvážit, zda na svatbu pořídit hobby fotografa či zkušeného fotografa:

  1. Originalita a přístup ke komunikaci

Nejdůležitější je komunikace. Každý zkušenější fotograf vám podrobně vysvětlí nejen svoji techniku, jak vás bude fotografovat, ale často se vás bude ptát i na místo konání svatebního obřadu, kde se koná hostina a případně večerní mejdan. Důvodem otázek je, aby on sám věděl, kolik techniky s sebou potřebuje. Chce si připravit dostatečný počet baterií do blesku a vědět, co ho vlastně čeká. Každý zkušenější fotograf se o místě dobře informuje. Pokud to není daleko, na místa se přijíždí i podívat. Pokud je to daleko, alespoň za pomocí internetu zjistí, jaké bude mít možnosti ohledně světelnosti. Také se vás bude ptát na počet lidí a zda jsou na svatbě děti a zvířata. Hobby fotograf tyto události nechává většinou čistě náhodě, a proto se často stává, že jsou fotografie přepálené, neostré atd. Zkrátka není úplně připraven.

  1. Profesionální servis

Existuje spousta hobby fotografů. Hezký způsob, jak se odlišit, je poskytnout profesionální zákaznickou zkušenost. To také pomáhá budovat důvěru vašich klientů ve vaše schopnosti a ujišťuje je, že jsou v dobrých rukou. Každý profesionál vám sdělí, jak fotografie zapracovává, jaký bude výsledek a jakým způsobem vám jej dodá. Dnešní doba už je natolik online, že hobby fotografové vám snímky buď jen pošlou, nebo je někam nahrají. Profesionálové vám nabídnou nejen svatební knihu či obraz, ale také garanci zálohy dat, internetovou galerii nebo fotografie uložené na sdíleném cloudu a podobně.

  1. Vzdělávací aspekt

Abyste ve svatební den získali skvělé snímky, je třeba vzít v úvahu několik faktorů, jako je světlo nebo počasí obecně. Svým klientům můžete poskytnout například rady ohledně nejlepší denní doby pro fotografování a optimálního osvětlení pro první tanec. Také jim poraďte, jak se na fotografii tvářit, čeho se vyvarovat a co je případně nevhodné. Kromě toho jim můžete poskytnout také rady ohledně toho, co je třeba vzít v úvahu, když si naplánují svůj časový rozvrh (většina párů má totiž svatbu poprvé, zatímco vy už jste byli na spoustě svateb). Často se svatebčani ptají a je dobré jim poradit, a to právě z vlastních zkušeností.

  1. Akce, reakce a emoce

Klienti si vybírají svatebního fotografa často podle jeho stylu a provedení fotografií. Každý svatební fotograf dnes fotí vlastním stylem. Někdo se zaměřuje na emoce, někdo čistě na klasickou reportáž. Někdo to okoření akčním prvkem apod. Když už budete vybírat svatebního fotografa, je důležité se podívat hlavně na to, jaké služby nabízí, a také na nějaké informace o něm samotném. Nemusíte se bát mu napsat a na cokoliv se poptat.  Ceny svatebních fotografů jsou různé, a určitě není na místě odsoudit daného fotografa za to, že je drahý. Berme v potaz, že každý fotograf je jedinečný. V ceně jsou započteny náklady, zkušenosti a služby.

  1. Levný nebo drahý?

Nejčastěji klienti řeší, zda si vybrat levného či drahého fotografa. Profesionální fotograf má ceny vždy vyšší. Cena zahrnuje kromě zkušeností fotografa také veškeré náklady. Nejde však jen o svatební den, kdy vám fotograf vytvoří krásné snímky a pomáhá vám, aby byly co nejlepší, jedná se také o náklady za zpracování snímků, amortizaci vybavení či cestovní náklady. Mnoho fotografů podniká, takže se do ceny promítne i to, že musí platit daně a sociální a zdravotní pojištění. Hobby fotograf je levnější a páry dělají největší chybu v tom, že na fotografovi šetří, protože to podle nich přeci stačí. Vezměte však v potaz, že svatbu máte jednou za život a chcete mít hezké snímky. Hobby fotograf dělá fotografie jako přivýdělek, nevěnuje tomu tolik pozornosti. Cena je vždy úměrná profesionalitě, nikoliv, jak lidé často míní, že drahý fotograf chce na svých klientech jen vydělat.

Využijte této příležitosti a buďte kreativní při objednávání svatebního. Fotografie můžete svým klientům nabídnout digitálně jako internetovou galerii či jakýkoliv způsob prezentace svatebního dne. Taktéž můžete snímky vytisknout jako klasické fotografie, svatební knihu, leporelo, album nebo jako svatební obraz. 

Komentáře