Svatební tradice v kostce – 1. díl

 

Svatební tradice v kostce – 1. díl

České svatební tradice a jak to s nimi tedy je! Jaké jsou a kolik jich je? Na webu najdete mnoho článků o svatebních tradicích. Toto téma by se dalo psát na díly či na něj natočit pořad. Od příštího týdne najdete i na mých webových stránkách podcast na téma jak svatební tradice, tak i svatební příběhy a rady fotografům. Tradice chci probrat více dopodrobna, ale než vznikne pořad, píšu tento článek jako takové „best of“ svatebních tradic, které potkáme na svatbě nejčastěji.

  1. Svatební oznámení a pozvání ke stolu

Asi největší a nejznámější tradicí je svatební oznámení. Dnes existuje na trhu mnoho firem, které se zabývají jeho výrobou a zpracováním. Asi nejhezčí je však vlastní výroba. Dnes se oznámení předává i přes sociální sítě. V dávnějších dobách, ale také ještě dnes na některých vesnicích, případně ve městech, se drží tradice, že společně s oznámením dostává člověk i balíček svatebních koláčů.

  1. Loučení se svobodou

Tento zvyk je ze svatebních tradic nejznámější. Loučení se svobodou je jak u mužů, tak i u žen. Každý to pojme jiným způsobem. Od klasického mejdanu na baru přes dovolenou až po grilování. Často je rozlučka týden před svatbou, ale nebývá to pravidlem. V dnešní době je to spíše o tom, jak každému vyjde čas.

  1. Zkouška nevěsty

Zkoušku nevěsty už dnes nikdo nezná, a to téměř ani na těch vesnicích. Je pravdou, že na svatbách na Moravě ještě ano, tam se svatební zvyky snaží držet dodnes v plném rozsahu. Jak se zkoušela nevěsta a proč? Podle staré tradice, když nevěsta vkročila do bytu, kde bylo smetí, a uchopila koště, znamenalo to dobrou hospodyni. Pokud přišla bez povšimnutí, znamenalo to pravý opak.

  1. Zkouška ženicha

Některé zkoušky ženicha se dneska na svatbách tradují jinak, než tomu bylo dříve. Se zkouškou ženicha se můžeme setkat přímo na svatbě. Kromě? rozbíjení talíře, které je nejtradičnější, se zkouška u muže objevuje jako lámání tvrdého chleba nebo štípání dřeva. Podle staré tradice se ženich testoval podle špalku se sekerou a láhve vína. Pokud se chopil sekerky, byl to pracovitý člověk, když vodky nebo vína, tak pravý opak.

  1. Něco starého, nového, modrého a půjčeného

Tato tradice se dodržuje na všech svatbách, ale co přesně znamená? Stará věc je symbolem, že nevěsta za sebou nechává starý život. Často bývá použitý nějaký šperk. Mnohdy vám jej půjčí maminka, babička nebo dobrá kamarádka. Něco půjčeného přináší nevěstě do manželství štěstí. Půjčenými věcmi často bývá sponka, náramek na ruku, svatební boty nebo také svatební šaty. Něco modrého symbolizuje nevinnost, čistotu a věrnost. Nejčastěji to bývá podvazek, mašlička, kapesníček, ale také to může být modrý šperk. A poslední, něco darovaného, může být krásnou vzpomínkou na svatební den. Zde to může být opravdu cokoliv, nejčastěji se však setkáme se šperky.

  1. Závoj, svatební šaty a oblečení ženicha

Závoj dnes již nemá každá nevěsta, i když v dávných dobách tomu tak bylo. Dnes jsou také na výběr různé délky závojů. Pro fotografy jsou nejlepší ty nejdelší. Podle staré tradice závoj fungoval jako odehnání zlých duchů, jelikož v dávných dobách se lidé báli a domnívali se, že je závojem odeženou. Svatební šaty se závojem k sobě patří. Podle staré tradice, která se traduje dodnes, i když ne úplně na všech svatbách, by měl ženich spatřit nevěstu až u oltáře. Bílé svatební šaty značí čistotu, nevinnost a podobně. U ženichů nejsou na oblečení kladeny velké nároky, často nosí černý oblek s kravatou nebo motýlkem a bílou košile. Výjimečně se setkáme i s vestou. Podle tradice se ale ženichům motýlek nedoporučuje, znamená to, že by mohl nevěstě uletět.

  1. Družičky

Družičky jsou nejoblíbenější v Americe a často jim je dáván velký důraz. Sem se tradice ze zámoří hodně vykresluje, a tak jsou družičky dnes již ve větším počtu než v dřívějších dobách. Nejčastěji jsou družičky svobodné, ale dneska jsou spíše všechny již zadané. Jsou brány spíše jako tým nevěsty. V dřívějších dobách měly stejné šaty jako nevěsta, jelikož podle tradice tak měly poplést zlé duchy, kteří chtěli nevěstě ublížit. Dnes mají šaty spíše podle barvy svatby. Nejčastěji je můžeme vidět v růžové, fialové, modré a zelené barvě.

  1. Svatební kytice

Svatební kytice je symbolem svatby a je pravdou, že květináři si s kyticí vyhrají. Existuje mnoho různých provedení, barevných mutací, různých velikostí. Není jen kytice pro nevěstu, ale také pro družičky, maminku a podobně. Podle tradice by měla nevěsta svatební kytici vidět poprvé až ve svatební den, kdy ji donese přímo ženich. Na svatbě je tradicí házení svatební kyticí, která později zůstává té svobodné ženě, která ji chytne. Nejčastější verzí tradice je, že tu, která kytici chytí, čeká do roka a do dne svatba.

V příštím díle pro vás připravuji tradice na hostině, a jaké jsou rozdíly v tradicích i v jiných zemích. Tento třídílný seriál se hodí jako zajímavost a informace na vaši svatbu. Článek vznikl na základě inspirací a informací, volně dostupné na internetu.

Komentáře