Svatební tradice v kostce – 2. díl

 

Svatební tradice v kostce – 2. díl

České svatební tradice a jak to s nimi tedy je? Jaké jsou a kolik jich je? Na webu najdete mnoho článků o svatebních tradicích. Toto téma by se dalo psát na díly, anebo otevřít pořad. Další díl svatebních tradic je inspirován internetem, jelikož na internetu a sociálních sítích najdeme opravdu mnoho různých tradic a jejich popisů. Já jsem vybral opět zlomek toho nej.

Cesta na obřad

Podle tradice vždy na obřad přijíždí jako první ženich a jako poslední nevěsta. A když obřad skončí, odjíždí spolu. A to jako první. Dnes se na jejich cestu troubí auty, dříve řehtali koně a práskalo se bičem. Hluk měl zahnat zlé duchy a přilákat tak pozornost a také ohleduplnost ke koloně.

Zaplacení výkupného

Dnes se tato tradice dodržuje už jen zřídka, ale svobodní kamarádi různě přehrazují páru cestu různými překážkami, a když ženich zaplatí výkupné za nevěstu, tak překážky odstraní. Dnes se výkupné využívá jen jako svatební doplnění a pro zábavu. 

Výměna prstýnků (výjimečně i něčeho jiného)

Nejčastěji se setkáme s výměnou prstýnků, občas se naskytnou i jiné alternativy jako například zavazování bot či výměna něčeho jiného, než je prstýnek. Sám o sobě je tento zvyk symbolem trvalé a neodvolatelné volby životního partnera.

Cesta z okvětních lístků

Často se můžeme setkat, jak malé děti jako družičky nebo jako malá družba nesou košíček a před nevěstou rozhazují lístky. Dnes už nejsou živé jako dříve, dnes jsou už umělé. Podle tradice lístky symbolizují plodnost.

Svatební špalír a házení rýže nebo dnes pouštění bublinek

Vždy po svatebním obřadu hosté připraví špalír, když se postaví naproti sobě tak, že vytvoří cestičku pro novomanžele. Ti procházejí a hosté hází rýži. Nebo se také setkáme s bublinkami, konfety a podobně. Při historických svatbách rytíři nad hlavy novomanželů vztyčí meče. Chození v této uličce symbolizuje bohatství a plodnost.

Chomout

Překvapující a dnes už brané spíše jako žert je nasazení chomoutu ženichovi. Na krk dostane koňský chomout, tato tradice symbolizuje svázání manželství. A nevěsta dostane bič, aby bylo jasno, kdo bude v manželství vést.

Koule na noze

Od chomoutu je možné dostat jen samotnou kouli anebo hned obojí najednou. Často když ženich dostane kouli na nohu, nevěsta získá na kruhu hodně klíčů a hledá klíč. Nebo dostane pilku a musí řetěz přeříznout anebo případně ženicha vykoupit. Koule symbolizuje hříchy z mládí a tím, jak nevěsta činí, co má, tak vysvobozuje ženicha. Občas se stává, že se ženich vyplácí i sám.

Vypouštění holoubků

Tuto tradici už také vidíme jen občas, ale má také své kouzlo. Kdy novomanželé dostávají do rukou holuby a ty potom společně vypustí. Vcelku by se dala tato tradice chápat všelijak. Já se setkal se rčením, že vypouští do světa nový život. Takový ten pohled do budoucnosti.

Svatební přípitek a zametání střepů

Před každou hostinou se setkáme s přípitkem novomanželů společně s lidmi, kteří je pouští na svatební hostinu. U přípitku je nejčastěji pití, na kterém se svatebčané dohodnou, ale podle tradic je tam těch možností několik. Po přípitku je vždy hozen talíř, který se roztříští na několik kousků a novomanželům se podává uklízecí nářadí. Nazval jsem to nářadím, protože často jde o smetáček a lopatku, ale výjimečně jsem viděl koště a lopatu. Vždy se na každé svatbě lidé těší, kdo z nich má lopatku a kdo z nich smetáček. Ten zvyk má několik významů, ale střepy symbolizují štěstí. A je dobré si jeden střípek uchovat. Společný úklid novomanželů a hluk odhání zlé duchy. Talíř by neměl být skleněný, ale klasický porcelánový.

Svatební koláčky nebo často i jiné pochutiny

Svatební koláčky jsou už dlouholetou tradicí. Často známe čtyři druhy. Povidlové, makové, tvarohové a oříškové. Ale je jich opravdu mnohem více a mnoha velikostí. Dnes je možné se setkat i s jejich náhražkou v podobě dortíků. Často koláčky dáváme hostům jako pozvánku na hostinu nebo po svatbě jako prezent ze svatby. Podle pověry by koláčky neměla péct nevěsta sama, aby neměla v manželství nouzi. Dnes většinou koláčky novomanželé objednávají.

Polévka z jednoho talíře a občas i druhý chod

Na každé svatbě se setkáme u hlavního chodu, a to polévky s tradičními játrovými knedlíčky. Ale můžou být také písmenkové, zeleninové anebo různě krémové. Novomanželé dostávají jeden velký talíř a polévkovou lžíci. Často bývá tradice zpestřena lžící s dírou nebo malou kávovou lžičkou. Než polévku začnou jíst, dostanou kolem krku velký svatební bryndák. Často to bývá ubrus, ale některé tradice mají bryndák s nápisem. Zde polévka s bryndákem symbolizuje společný manželský krajíc a jeho rovnoměrné dělení. Můžeme se na některých svatbách setkat, že i druhé jídlo je snědeno podobným způsobem. Kde třeba nevěsta má vidličku a ženich nůž. Občas je příbor různě pokřiven, aby to neměli tak jednoduché.

Raut nahrazuje hlavní chod

Není to úplně tradice, která by něco symbolizovala, ale i tak se o to moderní trendy snaží. Občas se stává, že na svatbách hlavní chod není a je hned raut, kde si hosté vyberou jídlo podle chuti. I přesto jsou novomanželé hosty nepřímo donuceni jíst alespoň něco z rautu společně a s ubrouskem. Z mých zkušeností je to často guláš s chlebem.

Krájení svatebního dortu

Každá svatba má svůj dort a těch druhů je opravdu mnoho. Ať to jsou několikapatrové, nebo košíčkové. Ale také marcipánové nebo tzv. nahaté dorty. Těch možností je hodně. Často se traduje, že novomanželé rozkrojí první kousek společně a ten první také společně snědí. A zbytek dortu krájí obecně personál. Zažil jsem tradice, kde novomanželé po rozkrojení dortu dort snědí a pak krájí hostům. Anebo krájí dort úplně celý. Nejčastěji nožem na dorty, ale zažil jsem i meč a šavli. Krájení dortu společně symbolizuje společné dělení a vzájemnou pomoc. Podle tradice první kousek dortu předá ženich nevěstě a druhý ona jemu. Další kousky by měla nevěsta předat mamince ženicha a svojí mamince, otci ženicha a svému otci. A pak dále svědkům a hostům, ale to se už dnes nedodržuje, jak se krájí dort, první vždy přiběhnou děti.

Novomanželský tanec a tanec s rodinou

První tanec je symbol každé svatby i přesto, že třeba tančit neumíte. Vždy tančí nejdříve novomanželé a potom rodiče manželů. Nejčastěji bývá tanec novomanželů jejich písnička, která je spojuje. Občas se stává, že z toho vznikne svatební překvapení ve formě tanečních kreací. Kolem novomanželů se utvoří kruh a lidé tančí s nimi, drží se u toho za ruce. Jak jsem se dočetl, podle historie byl první tanec valčík. Některé tradice hovoří o tom, že nevěsta by si měla alespoň na pár taktů zatančit s každým přítomným mužem.

Pokračování dalších tradic se dozvíme ve třetím díle, kde nás čeká únos nevěsty, házení kytice, samozřejmě také hry a podobně. 

Komentáře