Jak je to s cenou za svatebního fotografa?

 

Jak je to s cenou za svatebního fotografa?

Prošel jsem několik diskusních fór, kde jsem našel mnoho dotazů na cenu za svatebního fotografa, zda ceník je takový, jaký má být, nebo zda není levný nebo naopak příliš drahý. Nejčastější otázky, kterými jsem se inspiroval od kolegů:

  • Přijde vám cena vysoká?
  • Drahý fotograf se rovná dobrý fotograf?
  • “Strojené” snímky versus momentky?
  • Vybíráte fotografa podle počtu snímků?
  • Kam se ukládají svatební fotografie?
  • Jak poznat profesionála?
  • Více služeb, nebo hodin?
  • Co všechno je v ceně?
  • Co doporučuji?

Pokusím se jako mí kolegové stručně odpovědět, případně vysvětlit na základě vlastních zkušeností a názoru na svatební focení z pohledu fotografa. Nejvíce mne inspiroval článek fotografa Lubomíra Buchty.

Přijde vám cena vysoká?

Záleží, jaký poměr je pro vás přednější, zda cena, nebo kvalita fotek. Berte v potaz to, že vyfotografované snímky nelze opravit, tím, že by svatba proběhla znovu neboli dělat z toho reparát. Cena sice důležitá je, ale co je podle mne důležitější, je kvalita fotografií. K čemu mi bude třeba levnější fotograf, když kvalita bude špatná, i když není nikde psáno, že drahý fotograf musí být také kvalitní. Proto při výběru fotografa bych se více zaměřil na kvalitu snímků.

Drahý fotograf se rovná dobrý fotograf?

Běžná cena svatebního fotografa se pohybuje odhadem od 2000 do 30 000 a rozhodně tady neplatí přímá úměra drahý fotograf rovná se dobrý. Hlavně každý fotograf má svůj vlastní styl. Někdo preferuje stylovou reportáž, naaranžovanou fotografii nebo také v posledních několika letech reportážní fotografii. Já jsem takový variabilní fotograf, sice preferuji reportážní akční styl, ale nebráním se aranžování. Toto je hodně známé v zahraničí, kde ne všude mají rádi skákací fotky.

Jak správně vybrat svatebního fotografa?

Jak vybrat fotografa? Tak aby zachytil tento výjimečný den? Rozhodně ne podle ceny. Jedině podle jeho fotografií a také zda se vám jeho práce líbí. Pokud je pro vás cena za svatebního fotografa prioritou, i tak doporučuji si sednout a vybrat vaše tzv. nej a porovnat, brát v úvahu, že i když bude fotograf levnější, tak na úkor čeho. Můžete určitě najít levějšího, než jsem třeba já, ale také musíte brát v potaz, jakou kvalitu a možnosti nabízí právě ten levnější fotograf. Také je dobré sledovat, jaké služby nabízí.

„Strojené“ snímky versus momentky?

Osobně upřednostňuji svatební fotografování stylem reportáže. Tento styl je přesně ten, který na svém webu nabízím. Jedná se o zachycení jedinečného okamžiku, zachycení emocí, radosti a štěstí. Bez toho, abych vás nutil, jak se tvářit, jak stát a co právě máte dělat. Strojené snímky jsou více populární v zahraničí, ale nejsou špatné i pro český trh.

Vybíráte fotografa podle počtu snímků?

Nemyslím si, že je to zrovna správná volba. Každý fotograf má své určité limity. Někdo vám dá jen padesát fotek, někdo zase sto. Já šel do varianty bez omezení, možná tak máte více snímků, ale pro mne je lepší vybrat to nej a navíc vás neochudit i o to, co si jinde musíte připlácet. Drtivá většina svatebních fotografů nabízí několik fotek a pár upravených, vyretušovaných. Upravené je relativní, někdo slovem upravené myslí to, že vybrané fotky prožene všechny jedním filtrem, a někdo se piplá s jednou fotkou po druhé a opravdu retušuje to, co by tam být nemuselo, nebo přidá tam, kde to podpoří náladu a emoce.

Kam se ukládají svatební fotografie?

Dnes už fotografie dostanete na flashdisku nebo jako odkaz na web nebo na nějakou úložnu. Většina fotografů už dnes předává snímky jako odkaz ke stažení. Vytištěné fotografie, obrazy, svatební knihy a mnoho dalších jsou takovým doplňkem. Vždy každý fotograf dodá fotografie vytištěné, flashdisk a vše v nějaké krabičce.  Jde o jistou snahu dát svým klientům „něco“ navíc.

Jak poznat profesionála?

Dnes už slovo profesionál nemá takovou váhu jako kdysi dávno. V dnešní době je fotografem vcelku každý, kdo je majitelem fotoaparátu. Vybírat dnes fotografa, zda je profík či nikoliv, je ztráta času, v podstatě z jeho galerie nepoznáte, zda profíkem je nebo není. Zda školu vystudoval nebo zda se vše naučil sám, protože ho to baví. Opravdový fotograf není ten, který má vybavení, ale ten, co umí fotografovat. To už nám bylo řečeno několikrát na škole a každý fotograf ví, že fotku uděláte na čemkoliv. Dobré je při svém výběru sledovat portfolio fotografa.

Moje portfolio najdete na mém webu, přímo na tomto odkazu – Portfolio.

Více služeb, nebo hodin?

Často se setkávám s dotazem, zda ušetřit na ceně ve stylu míň služeb a získání více hodin. Není dobré se ho ptát, když odečte svatební knihu, zda tím nezískáte více času. Vybírat fotografa podle ceny a zkoušet různě cenu ještě snižovat mi nepřijde zrovna správný směr. Hodně lidí si myslí, že tímto krokem ušetří. Často to dělají, že se podívají, kolik stojí svatební kniha nebo obraz, a podle toho usuzují, že bude cena levnější o tisíce. Zapomínáte, že fotografové mají s fotolaby jiné ceny. Někteří fotografové mají i vlastní výrobu, kde cenu mají úplně jinou než onu prodejní.

Co všechno je v ceně?

U fotografů nejde jen o focení svatebního dne, ale máte zde také několik dalších položek. V každé ceně fotografa je doprava, opotřebení zařízení, sociální a zdravotní pojištění. Fotografie samozřejmě nějakou dobu zpracovává určitě někde v ateliéru, kde platí nájem a elektriku. I když jsou fotografové, kteří pracují z domova, i tak musejí do ceny započítat skoro stejné položky. Cena se také odvíjí často i od místa podnikání, jiné ceny jsou v malých městech a na vesnicích, jiné ve větších městech.

Co doporučuji?

Článek není a neměl by vypadat jako reklama na mé služby svatebního fotografa, ale taková mini příručka o tom, jak správně vybrat. Pokud budete vybírat svatebního fotografa, určitě nesledujte jen cenu, ale dívejte se na jeho portfolio a recenze.

Pár slov na závěr

Celý článek byl inspirován dotazy několika svatebních fotografů, čtení diskusních fór a také dlouhodobých zkušeností z vlastní profese. 

Text: Lukáš Černý, inspirováno článkem od Lubomíra Buchty, foto: Pexels.com

Komentáře